Valbeveiliging

Het vinden van de juiste persoonlijke valbeveiligingsmiddelen is altijd afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. De eerste vraag die moet worden gesteld voor het kiezen van materialen is: welke functie moeten de materialen vervullen?

Hiervoor bestaan twee principiële functies:

  • De gebruiker beschermen door zodanig te positioneren dat deze niet kan vallen: Positionering of een “fall restraint system” (retentie).
  • Beheersing van de val en de impact hiervan. Valbeveiliging of een “fall arrest system”.

Wat is valbeveiliging?

De voornaamste functie bij valbeveiliging is de impact van een val op het menselijk lichaam onder de 6 kN te limiteren. De onderdelen van dit systeem bestaan uit een bevestigingspunt, een harnas en een valstopapparaat. Een valstopapparaat is er in verschillende uitvoeringen en modellen, zoals vanglijnen met geïntegreerde valdempers, automatische valstopapparaten, blocmax met valdemper, etc. Het valbeveiligingssysteem kan worden gecombineerd met een positionerings-systeem. Deze methode wordt veelal geadviseerd en toegepast bij werkzaamheden op hoogte en waarbij men de handen vrij moet houden voor de uit te voeren werkzaamheden. In deze situatie moet de gebruiker zijn uitgerust met een instelbare positioneringslijn.

Positionering

We spreken over werkpositionering wanneer valgevaar is uitgesloten door onze positie op de werkplek. (In vaktermen heet dit een fall restraint system of retentie). Hierdoor kan makkelijker, veiliger en efficiënter gewerkt worden. De onderdelen van dit systeem bestaan meestal uit een bevestigingspunt, een harnas en een vanglijn voor bevestiging. De invloed van de lengte van de vanglijn is hierbij essentieel.

Meer informatie over valbeveiliging?

Neem contact op